Salı, Mayıs 17, 2005

 

ESKİ BİR DOST


Commodore 64 (C64) 1980'lerde bulabileceğiniz en iyi oyun makinasıydı. Intellivision, Atari ve Colecovision konsollar sınırlarına dayanmışken, Commodore oyun ve bilgisayar tutkunlarının kalplerini çalmıştı. Commodore bilgisayar ve oyun konsolunun enfes bir birleşimiydi. İster gidip BASIC dilinde program yazabilir, isterse eğlence çubuğunu (joystick) kapıp saatlerce (belki günlerce) oyun oynayabilir, o günlerin en iyi bilgisayar grafiklerini izleyebilirdiniz. En iyi yanı ise ekran olarak evdeki televizyonunuzu kullanabilmesiydi. Bu işlevsellik ve kullanım kolaylığı sayesinde Commodore 64 dünya üzerinde 30 milyondan fazla satılmıştır.
Hala Commodore VIC 20'yi (C64'ün babası) ve üzerinde oynadığım eğlenceli oyunları unutamam. Artık dışarı çıkıp eğlence aramam gerekmiyordu - eğlence oturma odamın içine gelmişti. C64 tanıtıldığında ise ailem elimdeki eski Commodore'umu hemen yenilemişti. Aynı zamanda mucize Commodore 1541 harici 5.25" disket sürücü de almıştık. Bir ton çeken ve fırın kadar ısınan bu aygıt, yavaş Datasette'ten (Kaset yükleyici) çok daha iyiydi, hatta kafa ayarı da gerektirmiyordu! Hatta isterseniz iki katı kapasiteli, çift yüzlü 5.25" disketler bile yaratabiliyordunuz - elbette disketin diğer yanına, doğru yere, doğru boyutta açılmış bir çentik sayesinde!

Tabi bütün bunları C64'le büyüyen nesile mutlu bir haber vermek için yazdım. Mammoth Oyuncak'tan arkadaşlar C64'ü külleri arasından, kutsal Anka kuşu gibi yeniden yaşama getiriyorlar. Commodore 64'ün yeniden keşfi anlamına gelen yeni C64 DTV'den bahsediyorum.
C64 DTV hem Commodore 64'ü ve 30 oyunu, hem de eğlence çubuğunu (joystick, eskiler "coyistik" derler) aynı pakete koymuş. Eğlence çubuğu zamanında Atari ile gelenden biraz büyük olsa da, asıl WICO çubuktan biraz küçük.Kurmak hiç bu kadar kolay olamazdı. Öncelikle C64'ünüzün altına 4 adet AA boyutta kalem pili yerleştiriyorsunuz. Eğlence çubuğunun erkek RCA fişi bulunuyor: biri görüntü diğeri ses için. Bu çıkışları basitçe televizyonunuzun görüntü ve ses girişine bağlıyorsunuz ve işte! Hepsi bu!
Bağladıktan sonra tabandaki açma/kapama tuşuna bir dokunuş ve işte C64DTV canlanıyor. Bilindik çerçeveli mavi ekran sizi karşılıyor ve komut satırı göz kırpıp açana kadar kendiliğinden yazıyor: 'Load "*",8,1'
Oynanışın geçmişten anımsadığımla aynı olması beni şaşırttı. Bunun yanında klavye girişi gerektiren bazı oyunların işlevselliğinde ise azalmalar da olmuş.
C64 DTV harika bir oyuncak. Milyonları bilgisayar çağına taşımış, oyun tarihini yazmış bir projeye yeniden yaşam bulduran Mammoth Oyuncak'taki arkadaşlara sonsuz teşekkürler. Bu yalnızca oyun oynamak için bile yeterince eğlenceli bir ürünken, tümüyle işlevsel bir Commodore 64'e yeniden sahip olmak da işin karlı yönü.

Her şeyden öte C64 DTV gerçekten ucuz: "0"ını 19 USD'den, kullanılmışını eBay'den 10 USD'ye bulabilirsiniz. Bu Commodore sistemleriyle büyümüş kişilerin oyuncak kutularında kesinlikle bulunması gereken bir ürün. Daha uzun süre onunla oynamaktan vazgeçeceğimi hiç sanmıyorum.

Referanslar:
www.commodoreworld.com
www.tomshardware.com.tr
Comments: Yorum Gönder

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?